7 Ocak 2010 Perşembe

"Seks ve çıplaklık satmıyor!"



03 Ocak 2010 tarihli Sabah gazetesinin pazar ekindeki bu haber başlığı, Velev ki Ciddiyim! kitabıyla satış rekorları kırdığı söylenen Gülse Birsel'le ya da "Bir yanım çocuk kaldı," diyen Şebnem Ferah'la ya da Kasaba isimli televizyon dizisiyle hem popüler hem siyasi bir iş yapmanın zorluklarını dile getiren Tomris Giritlioğlu ve Tuğrul Eryılmaz'la  (dizilere entelektüel dokunuş) yapılan söyleşilerden daha "ilgi çekici"ydi. Ancak daha da ilgi çekici olan, ilgimizin çekildiği yöndü...

Yapılan bir çalışmaya göre, "yaygın inancın aksine sinemada seks ve çıplaklığın seyirciler ve eleştirmenler açısından olumlu sonuçlar sağlamadığı, ayrıca gişe gelirleri açısından da hiçbir garantisi olmadığı" ortaya konmuş. Bu sefer çalışmanın sorumluları İsviçreli bilimadamları değil, Pepperdine Üniversitesi Eğlence, Medya ve Kültür Merkezi. İki neden gösterilmiş: Yeni kuşağın (burada Amerikan toplumu söz konusu ediliyor) cinsel devrimi artık kanıksamış olması ve Amerikan sinemasına getirilen yaş kısıtlaması. Haberin garabetliği, birbiriyle çelişen bu iki nedenden başlıyor. Yeni kuşakta cinsellik konusundaki tavırlar değiştiği (kanıksama) için mi, yoksa yeni kuşak aslında ilgileniyor da getirilen yaş kısıtlamasına takıldığı için mi bu filmler gişede beklenen başarıyı elde edemiyor? Bu çelişki, cümlelerdeki bir iki oynamayla düzeltilebilir. Ancak haberin devamı için aynı iyimserliği göstermek pek mümkün değil: "Buna mukabil şiddet, ABD seyircisi ve araştırmanın yapıldığı dört bölgede çok daha olumlu bir etki yaratıyor. Şiddet ve silahların beyazperdede görülmesi gişe gelirlerini olumlu etkiliyor."

Anlaşılan o ki, haberi hazırlayanlar (sanırım aslen bir CNN haberi bu) seks ve çıplaklığın satmıyor oluşuna şaşırmışlar, hatta üzülmüşler, yoksa şiddetin satıyor oluşundan tedirginlik duymamıza ne gerek var ki, hepsi film onların, kurgu!.. Artık daha huzursuz edici bir başlık atabiliriz: "Şiddet ve silah satıyor!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder